Cada vegada veiem que hi ha més gent que practiquen running. Això comporta que a les consultes de podologia i medicina de l’esport tinguem un increment de les lesions per sobrecàrrega. Per desconeixement del tema, molts del sufridors d’aquestes patologies consulten al seu metge de família o al seu traumatòleg arribant a un diagnòstic correcte encara que el tractament no sol tenir èxit ja que per aquests professionals no són lesions importants i s’acaba dient: “fes repós o com a molt pren antiinflamatoris”.
El repós funciona bé, però després d’aquest, al tornar a reiniciar l’activitat esportiva es reproduirà la lesió. Aquestes lesions per sobrecàrrega com ja he dit abans no són greus però condicionen molt la continuïtat per poder entrenar ja que al final acaben donant dolor important que ens fan parar d’entrenar.
Aquestes lesions són degudes a una alteració biomecànica de les extremitats inferiors. Aquestes alteracions biomecàniques són per alteracions del que biomecànicament coneixem com a moments pronadors o supinadors.
Intentem fer una classfiicació genèrica d’aquestes:
1. Per moments pronadors:
– maluc: trocanteitis
– genoll: condropatia rotuliana, entesitis pota ànec, síndrome de la cntilla ileotibial
– cama: periostitis tibial, síndrome de compartiment anterior
– peu: escafoiditis tarsiana, tendinitis tibial posterior, fascitis plantar
2. Per moments supinadors
– peu: sobrecarga de peroneos
Si es presenta qualsevols d’aquestes patologies lo millor que podeu fer és consultar a un metge de l’esport, podòleg o fisioterapeuta ja que tenim una sensebilitat especial respecte als traumatòlegs que es dediquen més a lesions greus
En aquest cas, el que has de fer és un estudi biomecànic de la marxa per un podòleg ja que aquest és l’únic personal sanitari que el pot fer. No us enfieu dels estudis que es fant en centres comercials de venta de sabatilles esportives on el dependent no en té ni idea, tampoc a les ortopèdies, ni tècnics esportius que coneixen molt bé la biomecànica de l’esport però no la patologia biomecànica. Unes plantilles personalitzades a mida i fetes pel podòleg amb un previ estudi biomecànic i el treball del fisioterapeuta pot fer que millori molt la clínica.