onicogrifosis uñas del pié

Onicogrifosi

Definició.

 

L’onicogrifosi és una alteració a l’ungla del peu. Es defineix com un augment exagerat del gruix de la làmina unguial donant-li un aspecte de banya o garfi amb diferents formes o adreces, que pot arribar a adoptar un aspecte desagradable.

 

És una alteració relativament freqüent a les consultes de podologia. Solen presentar-la gent gran a causa d’artrosi o insuficiència vascular perifèrica.

 

Una altra causa tant en gent jove com en gent gran és un cop fort a l’ungla.

 

El creixement d’una ungla onicogrifòsica és lent i a causa del gruix dificulta al pacient poder tallar-se ell mateix les ungles amb tallaungles convencionals ja que són molt dures. Fins i tot pot generar dolor i dificultat en calçar-se la sabata.

 

 

Per què es produeix un augment del gruix de l’ungla?.

 

Els motius de l’onicogrifosi són com a conseqüència d’agents interns (artrosi de la falange del dit, insuficiència vascular perifèrica que fa que no es nodreixi bé l’ungla) i externs (cop directe i fort a l’ungla). Acostuma a ser d’aparició tardana.

 

Els traumatismes sobre la matriu unguial com ara calçats inadequats, trepitjades, pèrdues d’ungles, caigudes d’objectes pesants, així com insuficiència del reg sanguini a la matriu poden produir lesions irreversibles. L’alteració de la matriu unguial genera un augment de cèl·lules unguials saturant la làmina unguial impedint una renovació correcta.

 

La compressió que exerceix la sabata sobre l’ungla onicogrifòsica pot comportar l’aparició de callositats subungueals molt doloroses. De vegades, aquest tipus d’ungles van associades a infeccions fúngiques.

 

 

Tractament de l’Onicogrifosi.

 

L’onicogrifosi no té un tractament definitiu ja que és una lesió irreversible. L’únic que es pot fer és tallar l’ungla primer marcant la zona a tallar amb una fresa de diamant i després rebaixar l’ungla fins a assolir una mida normal i no dolorosa.

 

No es recomana l’ablació unguial (extirpació total de l’ungla) ja acostuma a créixer igual o pitjor. Simplement cal acudir periòdicament al podòleg per tall i fresat de l’ungla. Encara que sembli que aquest procés ha de ser dolorós, no ho és.

 

 

En definitiva.

 

L’onicogrifosi és una condició que causa engrossiment i curvatura excessiva de les ungles. Desafortunadament, no hi ha una cura per a l’onicogrifosi i no es pot tractar completament. Tot i això, hi ha algunes opcions de tractament disponibles que poden ajudar a reduir els símptomes i millorar l’aparença de les ungles.

 

Aquests tractaments inclouen retallar i llimar les ungles amb regularitat o fer servir sabates còmodes i ben ajustades.

    Sense Comentaris

    Disculpeu, actualment els comentaris no estan actius

    Taula de continguts
    WhatsApp chat