Concepte
Etimològicament, onicocriptosi ve del grec onyx que significa ungla i Kriptósis que significa amagat o enterrat. És incorrecte dir-li ungla incarnada.
Aquesta alteració consisteix que una part de l’ungla s’introdueix, s’enterra o es clava al teixit tou dels canals unguials.
És molt important que les ungles es tallin bé, deixant a les cantonades un angle recte de 90º i que aquestes siguin visibles. És incorrecte que les cantonades de les ungles quedin corbades, perquè aquesta és la causa principal de perquè es claven les ungles.
IMPORTANT COM ES TALLEN LES UNGLES
Causes
Poden ser diverses, enumerarem les més importants:
1.Tall incorrecte de les ungles: és típic dels adolescents. Aquests, les tallen amb els dits de la mà, produint-se un mal tall de les ungles.
2. Tipus d’ungles: n’hi ha de morfologia congènites com en teula de provença, en bec de lloro, en doble picat, en pinça… que se solen clavar.
-
Sobrepès: ja que solen tenir molta carn a les zones dels canals unguials.
-
Pressions extrínseques pel calçat molt estret i inadequat que a la llarga produeixen microtraumatismes repetits.
CAUSES D'ONICOCRIPTOSI O UNGLA INCARNADA
Tipus d’onicocriptosi
S’estableixen segons la clínica, tres tipus:
Grau 1r: l’ungla només pressiona excessivament les vores provocant un simple dolor, envermelliment i discret dolor.
Grau 2n: als laterals sol formar-se una discreta infecció formant-se un petit abscés
Grau 3r: els canals laterals del dit s’hipertrofien formant-se una massa carnosa que anomenem granuloma a cos estrany. La infecció sol ser molt evident.
GRAUS DE LESIÓ
Tractament
Si tenim un grau 1r i de vegades grau 2n, es pot intentar reeducar l’ungla amb tractaments incruents, però en alguns casos de grau 2n i en tots els graus 3r cal un tractament quirúrgic amb anestèsia local.
Hi ha moltes tècniques, però totes pretenen eliminar la part de la matriu unguial que s’hi clava. La tècnica d’ablació de l’ungla és la que sol tenir un 50% de fracassos. Hi ha tècniques en què només es fa un raspat mecànic de la matriu unguial tenint un 80% d’èxit. Hi ha casos en què a més del raspat mecànic es fa un raspat químic mitjançant fenol.
Aquesta última tècnica té un èxit de més del 95%, però té l’inconvenient que ha de cicatritzar per segona intenció, per la qual cosa el postoperatori s’allarga una mica més.
Sorry, the comment form is closed at this time.