Medición de rangos articulares en camilla

Que és un estudi biomecànic del marxa?

Primero explicaremos que es…

És un complement molt important que es fa després de l’exploració física a la llitera. A la llitera explorem el pacient per valorar el lloc on li fa mal l’extremitat inferior i quins rangs articulars presenten les diferents articulacions de l’extremitat inferior.

 

En aquest estudi biomecànic de la marxa fem una avaluació detallada per analitzar la manera com una persona camina o corre.

 

Es farà una valoració en bipedestació de la seva estàtica mitjançant una plataforma de forces i pressions.Durant aquesta avaluació, el podòleg observa com el pacient se sosté dret i com distribueix el seu pes als dos peus. Després, es fa un enregistrament de la marxa del pacient mentre camina sobre una cinta de córrer amb sensors o en un banc de marxa sensoritzat. Aquest enregistrament permet analitzar la postura i els moviments del peu, la cama, el genoll, el maluc i la columna vertebral. També permet fer una valoració cinètica i cinemàtica.

 

La información recopilada durante el estudio biomecánico de la marcha permite al podólogo identificar las posibles causas de dolor y molestias en los pies y las piernas del paciente. Con esta información, se pueden recomendar ejercicios específicos, terapia física, plantillas funcionales (diferentes de las de ortopedia que se hacen en estática sin ningún criterio dinámico) u otros tratamientos para aliviar el dolor y mejorar la salud del pie y la marcha del paciente.

 

Es farà una valoració en bipedestació de la seva estàtica mitjançant una plataforma de forces i pressions. Durant aquesta avaluació, el podòleg observa com el pacient se sosté dret i com distribueix el seu pes als dos peus. Després, es fa un enregistrament de la marxa del pacient mentre camina sobre una cinta de córrer amb sensors o en un banc de marxa sensoritzat. Aquest enregistrament permet analitzar la postura i els moviments del peu, la cama, el genoll, el maluc i la columna vertebral. També permet fer una valoració cinètica i cinemàtica.

 

Quines dades obtenim?

Un estudi biomecànic de la marxa pot proporcionar una àmplia gamma de dades valuoses per al podòleg i altres professionals de la salut que treballen amb pacients que experimenten dolor o molèsties en caminar o córrer. Algunes de les dades més importants que es poden obtenir d’un estudi biomecànic de la marxa inclouen:

 • – Alteraciones de los diferentes rangos articulares de cadera, rodillo, tobillo y pie: l’estudi pot identificar qualsevol alteració a l’alineació de les articulacions, com el genoll, el maluc, turmell i peu. Això pot ser útil per determinar si el dolor del pacient està relacionat amb una lesió o un desgast en aquestes articulacions.

 • – Imatge numèrica i colorimètrica de les pressions plantars:durant l’estudi, es pot utilitzar una plataforma de pressió per mesurar la distribució de la pressió a la planta del peu mentre el pacient camina.Aquestes imatges poden mostrar àrees on hi ha una pressió excessiva o desigual al peu, cosa que pot ser útil per identificar la causa del dolor.

 • – Imatge de la morfologia de la petjada plantar:també es poden obtenir imatges de la petjada plantar del pacient per avaluar la forma del peu. Això pot ajudar a determinar si el pacient té un peu pla o arc elevat, per exemple.

 • – Reproduccions en vídeo a càmera lenta de les diferents fases de la marxa per així estudiar-ne els defectes com el gest esportiu: es pot gravar la marxa del pacient i passar-ho en càmera lenta per analitzar amb detall cada fase de la marxa, incloent el contacte inicial del peu amb el terra, la fase de suport mitjà i la fase d’enlairament i així estudiar els defectes de la mateixa, així com el gest esportiu. Això pot ajudar a identificar patrons de moviment anormals que puguin causar el dolor.

 

Per a què ens serveix?

Un estudi biomecànic de la marxa pot proporcionar una àmplia gamma de dades valuoses per al podòleg amb pacients que experimenten dolor o molèsties en caminar. Algunes de les dades més importants que es poden obtenir ens serveixen per a:

 • Per al diagnòstic i el tractament d’alteracions de les extremitats inferiors, especialment del peu: L’estudi pot identificar qualsevol alteració a l’alineació de les articulacions, com el genoll, el maluc, el turmell o el peu. Això pot ser útil per determinar si el dolor del pacient està relacionat amb una lesió o un desgast en aquestes articulacions.

 • Per poder explicar al pacient la majoria de lesions per sobrecàrrega que presentin. Solen ser entitats menors però molt molestes: l’estudi biomecànic de la marxa pot ajudar a explicar al pacient com certes lesions poden estar relacionades amb la seva manera de caminar o córrer. Això pot ser útil per motivar el pacient a prendre mesures per corregir la seva postura i prevenir lesions futures com: trocanteitis, tendinitis al genoll, periostitis de tíbia, fascitis plantars, escafoiditis tarsianes, metatarsàlgies, peus plans, peus cavos…

 • Permet obtenir un motlle de guix o un motlle virtual per escàner del peu per confeccionar una plantilla. Si es determina que el pacient pot beneficiar-se d’una plantilla funcional, es pot fer servir la informació recopilada durant l’estudi per crear un motlle personalitzat. Això assegura que la plantilla s’adapti perfectament al peu del pacient i que pugui corregir qualsevol problema de postura o alineació.

 • Optimització del rendiment esportiu: L’estudi biomecànic de la marxa pot ser útil per a atletes i esportistes que busquen millorar-ne el rendiment. En avaluar la manera com caminen o corren, es poden identificar patrons de moviment ineficients o insegurs que poden estar limitant-ne el rendiment. Després, es pot treballar amb el pacient per corregir aquests patrons i millorar-ne la tècnica de carrera.

 

Qui ho pot fer?

L’estudi biomecànic de la marxa és un procediment especialitzat que ha de ser realitzat per un professional capacitat al camp de la biomecànica i la podologia.Si bé hi ha diversos professionals de la salut que poden estar capacitats per fer un estudi de la marxa, el podòleg és el professional autoritzat per excel·lència per fer aquest tipus d’avaluacions.

 

El podòleg és un especialista en el diagnòstic i el tractament de les malalties i trastorns del peu, així com en la biomecànica de la marxa i la postura. Aquest professional ha rebut una formació específica i està autoritzat per fer estudis biomecànics de la marxa, cosa que inclou l’ús de sensors i tecnologia especialitzada per avaluar la postura i els patrons de moviment del pacient.

 

A més, el podòleg pot dissenyar i fabricar plantilles personalitzades per corregir problemes de postura i alineació, basant-se en la informació obtinguda durant lestudi de la marxa. Aquestes plantilles poden ser una eina efectiva per prevenir lesions i millorar la comoditat i el rendiment en activitats quotidianes o esports.

 

Qui no ho pot fer?  i on es fan?

Els graduats en infef o graduats en educació física no són professions sanitàries per la qual cosa no tenen competències a diagnosticar cap alteració biomecànica. Tampoc els tècnics ortopèdics de les ortopèdies, on només poden fer una plantilla prèvia prescripció per un metge.

 

Els graduats en INEF (Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport) o Educació Física poden tenir coneixements en anatomia, fisiologia i biomecànica, però no estan capacitats per fer un estudi biomecànic de la marxa per tractar patologia clínica, malalties o seguiment pediàtric.

 

És important destacar que l‟estudi biomecànic de la marxa és un procediment mèdic que implica una avaluació rigorosa i detallada de la postura, l‟equilibri, l‟alineació i els patrons de moviment del pacient. Aquesta avaluació s’ha de fer amb tecnologia especialitzada i utilitzant tècniques d’anàlisi biomecànica específiques.

 

Cal fer-ho en una consulta podològica acreditada pel departament de Salut.

 

Fa un temps, es va posar de moda fer aquests estudis a gimnasos ia botigues de material esportiu pels monitors del gimnàs i els dependents de la botiga. Van crear la mítica frase “ets pronador o supinador” aconsellant el tipus de sabatilles esportives. Com era de suposar, amb grans fracassos per allò que avui dia ja ni es fan. Eren meres campanyes comercials per vendre sabatilles esportives sense cap criteri per part d’un professional acreditat.

 

Que us ofereixen les consultes de podologia?

Garantia que l’estudi us ho fa un professional sanitari especialista en la patologia del peu i legalment preparat per fer aquest estudi biomecànic.

 

Aquesta avaluació pot ajudar a identificar problemes de postura, alineació i moviment que poden estar causant dolor o lesions als peus, els genolls, els malucs o l’esquena.

 

D’altra banda, cal destacar que la visita a una consulta de podologia no només és important per tractar problemes existents, sinó també per prevenir problemes futurs. Igual que s’acudeix al dentista o al ginecòleg per a revisions preventives, la visita regular a un podòleg pot ajudar a identificar problemes potencials abans que es converteixin en problemes més seriosos.

 

Com es fan?

Per realitzar-los s’utilitza un material i un instrumental sofisticat.

Medición de rangos articulares en camilla

Medició de rangs articulars a la camilla.

Valoración de las fuerzas de reacción del suelo

Valoració de les forcs de reacció del terra.

Estudios en bipedestación en el banco de marcha

Estudis en bipedestació al banc de marxa.

Imagen en la plataforma en estática

Imatge a la plataforma en estàtica

Dinamicaa de presiones

Dinàmica de pressions.

Cámara externa en el banco de marcha

Càmara externa al banc de marxa.

Camara externa andando en la cinta

Càmara externa caminant a la cinta.

Confección de molde con control de presiones plantares mediante escaneado de la huella

Confecció de motlle amb control de pressions plantars mitjançant escanejat de la petjada.

Aquest sistema de confecció de motlle de guix, és l’únic sistema que existeix que et permet fer el motlle de guix amb control de les pressions plantars.

 

Discrepa de les plantilles de sèrie i que són totes iguals.

 

Conclusió

Les consultes de podologia ofereixen una varietat de serveis relacionats amb la salut i la cura dels peus. L’estudi biomecànic de la marxa i els tractaments personalitzats són per millorar problemes de postura, alineació i moviment. A més a més, la visita regular a un podòleg pot ajudar a prevenir problemes futurs i garanteix una atenció sanitària professional i segura.

 

Sempre és molt millor PREVENIR que CURAR.

  Sense Comentaris

  Disculpeu, actualment els comentaris no estan actius

  Taula de continguts
  WhatsApp chat