L’estudi biomecànic de la marxa consta de diferents etapes:
Valoració en llitera
Es realitzen mesuraments de les diferents articulacions mitjançant un goniòmetre (aparell que mesura els graus articulars). S’exploren els diferents músculs. Si cal, es pot fer una ecografia. És important valorar la posició de l’articulació subastragalina (ASA) i si la mediotarsiana està bloquejada o no.
Valoració en bipedestació
Mirarem l’alineació de les extremitats inferiors, la posició de la pelvis i la columna vertebral.
Estàtica
La baropodometria estàtica és l’estudi de la petjada plantar en estàtica. Mostren el reflex de les forces que rep l’ASA respecte a les forces reactives del sòl que generessin a l’ASA moments de pronació o supinació.
Que es tradueixen
També és interessant conèixer on n’hi ha més pics de pressió, ja que ningú trepitja per on li fa mal i per tant el vector resultant quan arriba a aquest punt farà modificacions en la seva trajectòria que impliquin moviments rotacionals o torsionals a estructures superiors. El nostre cos no s’adapta bé a aquests moviments rotacionals o torsionals. També veurem el centre de gravetat que en condicions normals ha de passar per la vertebra D12-S1 i projectar-se centrat entre les dues empremtes. Podrem observar el repartiment de les pressions plantars a 4 quadrants: dos anteriors i dos posteriors, així com el tipus d’empremta de cada peu.
Dinàmica
La baropodometria dinàmica ens permet veure com el centre de pressió (CoB) varia des del xoc de taló per part externa fins a l’enlairament que es fa pel primer dit. Al mateix temps podem gravar amb càmeres d’alta velocitat la marxa des de diferents angles i així veure com es comporta l’extremitat inferior tant en cadena cinètica tancada com oberta.
Un cop feta l’exploració física i l’estudi biomecànic de la marxa, procedirem al diagnòstic de l’alteració múscul esquelètica
Diagnòstic
Realitzat el diagnòstic procedirem al tractament.
Aquest pot ser:
-
Ortopèdic: plantilles
-
Fisioteràpia
-
Antiinflamatoris
A la consulta de podologia i medicina esportiva del doctor Fernando Pifarré disposem per a l’estudi de la marxa de la tecnologia de la plataforma de pressió optomètrica cbscangraf. Aquesta empresa és la que ha patentat la primera plataforma colorimètrica validada al món. Per a la confecció dels motlles de guix utilitzem el sistema de càmera pneumàtica Podomedel. Tant la plataforma com la càmera de motlles s’integren al sistema podocomputer que és el que s’utilitza als centres d’alt rendiment esportiu a Espanya.
La càmera de motlles és l’únic sistema que et permet en càrrega (bipedestació) una observació directa dels punts de pressió i com es descarreguen en fer el motlle de guix. A partir d´aquest motlle de guix es confeccionarà la plantilla. Des de la seva creació s’ha plagiat diverses vegades aquest sistema, però mai no ha estat superada aquesta tecnologia ja que es van realitzant actualitzacions contínuament. Un cop confeccionat el motlle de guix es fabricarà la plantilla amb diversos materials: polipropilè, resines i la combinació de diversos materials tècnics de diferent densitat.
A diferència dels sistemes robotitzats per a la confecció de plantilles podem afirmar que el sistema podocomputer supera de sobres els robotitzats on només s’aconsegueix una anatomització del peu. Disposar a la nostra consulta d’aquesta tecnologia ens fa ser exclusiu a la professió i treballar exclusivament a mida, sense necessitat d’escanejar el peu per a la realització de plantilles de sèrie
Dr. Fernando PIFARRÉ
Metge Especialista en Medicina Esportiva i Podòleg
Director del Servei de Medicina Esportiva a Lleida. Generalitat de Catalunya
Professor de Biomecànica. Universitat de Lleida (UdL)
Sorry, the comment form is closed at this time.