Per què em fan pudor els peus? i com puc eliminar-la

pudor peus

Per què fan pudor?

 

Aviat arribarà l’estiu i els peus es destapen i poden olorar més que a l’hivern. L’excés de sudoració s’anomena hiperhidrosi. Quan aquesta suor fa olor de forma desagradable es diu bromohidrosi. Són dues situacions desagradables per al pacient i força molestes. Aquestes alteracions les tracta a Lleida el podòleg Fernando Pifarré.

 

La mala olor de peus es produeix per la descomposició o alteració dels bacteris de la suor ja que en estar el peu tancat dins de la sabata (no entra llum) i l’excessiva sudoració fa que es produeixi àcids grassos i amoníac. Aquests dos productes fan olor de forma desagradable.

 

Les causes de mala olor de peus (bromohidrosi) són diverses:

 

  1. Hiperhidrosi
  2. Problemes psicològics
  3. Problemes hormonals
  4. Determinats fàrmacs
  5. Utilitzar mitjons i mitges de fibres artificials
  6. Utilitzar sabates de polipell o materials sintètics
MAL OLOR DE PEUS ___ SITUACIÓ DESAGRADABLE
pudor peus
pudor peus
pudor peus
pudor peus
pudor peus
pudor peus
pudor peus
pudor peus

A més de la mala olor (és coneguda aquesta olor com a peus de formatge) és que en aquesta pell humida poden assentar-se molt bé els fongs. Aquests, creixen en llocs foscos (els peus estan ficats tot el dia al calçat) i humits (si tens excessiva sudoració de peus) sent el lloc predilecte d’aquests.

MOLT FÀCIL QUE EN AQUESTS PEUS SUDOROSOS HI HAGI FONGS

Com eliminar-la?

Aquests problemes els tracta el podòleg de Lleida Dr. Fernando Pifarré. El millor que es pot fer és una prevenció d’aquest problema rentant-se els peus amb sabons de pH àcid i evitar utilitzar mitjons i mitges de material sintètic (acrílics). Les millors fibres dels mitjons per evitar l’excés de sudoració són el fil d’Escòcia i la llana. Després es poden receptar de manera individual fórmules magistrals que regulen la suor. En cas d’excés de sudoració, solen portar àcid bòric que és un bon astringent. En cas de mala olor solen portar mentol. Aquests tractaments els ha de fabricar el mateix farmacèutic sota recepta del podòleg. Sempre són més eficaços que els que hi ha a les botigues de cosmètica.

 

En casos més rebels a la consulta del Dr. Fernando Pifarré es poden realitzar sessions d’iontoforesi i si encara persisteix el problema realitza infiltracions de toxina botulínica o botox on hi ha les glàndules apocrines del peu per així realitzar un bloqueig temporal d’aquestes glàndules. L’aplicació de toxina botulínica es fa sota anestèsia local de la planta del peu. Normalment cal repetir aquestes sessions cada 8 mesos que combinat amb els tractaments reguladors de la suor donen força èxit.

Dr. Fernando PIFARRÉ

Metge Especialista en Medicina Esportiva i Podòleg

Director del Servei de Medicina Esportiva a Lleida. Generalitat de Catalunya

Professor de Biomecànica. Universitat de Lleida (UdL)

    No Comments

    Sorry, the comment form is closed at this time.

    WhatsApp chat